-
nogomet

5 tipičnih poškodb nogometaša

Korekcija biomehanike telesa

Medico Ars nudi strokovno terapijo za medenično dno, ki vključuje prepoznavanje težav, učinkovite vaje in terapevtske rešitve. Obnovite zdravje medeničnega dna z našimi celovitimi storitvami, ki izboljšujejo stabilnost, kontrolo sfinktrov in splošno kakovost življenja.
Nogomet je priljubljena oblika telesne dejavnosti, ki nudi številne zdravstvene koristi. Vendar pa zaradi narave igre pogosto prihaja do poškodb, ki lahko zmanjšajo kakovost življenja in omejijo športne aktivnosti. Cilj tega članka je raziskati tipične poškodbe, ki prizadenejo rekreativne nogometaše, in preučiti, ali jih je mogoče preprečiti s predhodno korekcijo biomehanike telesa. Prav tako bomo raziskali, kako se te poškodbe odzivajo na korekcijo geometrije telesa.

Tipične poškodbe nogometaša

 1. Zvini gležnja so ena najpogostejših poškodb v nogometu. Ponavadi nastanejo zaradi nenadnega zasuka ali obremenitve gležnja.

 2. Poškodbe kolena kot npr. poškodbe križnih vezi, meniskusa in kolateralnih vezi. Te poškodbe pogosto nastanejo zaradi hitrih sprememb smeri, sunkovitih gibov ali neposrednih trkov.

 3. Nategi mišic na področju zadnje lože, kvadricepsa in aduktorjev. Nategi mišic so pogosto posledica prekomerne obremenitve, pomanjkanja ogrevanja ali nepravilne tehnike.

 4. Poškodbe ahilove tetive so pogosto posledica prekomerne uporabe ali nenadnih sprememb v intenzivnosti treninga.

 5. Poškodbe stopala kot npr. stresni zlomi, plantarni fasciitis in metatarzalgia, ki so pogosto povezane s prekomerno obremenitvijo in neprimerno obutvijo.


Preprečevanje poškodb s korekcijo biomehanike telesa

Korekcija biomehanike telesa vključuje izboljšanje drže, gibljivosti, moči in stabilnosti telesa, da se zmanjša tveganje za poškodbe. Ključni elementi vključujejo:

 1. Ocenjevanje drže in gibanja. S pomočjo strokovnega ocenjevanja drže in gibanja lahko prepoznamo biomehanske nepravilnosti, ki povečujejo tveganje za poškodbe.

 2. Individualizirani programi vadbe, prilagojeni posameznikovim potrebam, lahko izboljšajo moč, stabilnost in gibljivost, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe.

 3. Tehnike sproščanja mišic kot so miofascialna sprostitev in raztezanje, lahko zmanjšajo mišično napetost in izboljšajo gibljivost.

 4. Pravilna tehnika treninga. Izobraževanje o pravilni tehniki izvajanja vaj in nogometnih gibov je ključnega pomena za preprečevanje poškodb.

 5. Uporaba ustrezne opreme, primerna obutev in zaščitna oprema lahko zmanjšata obremenitev na sklepih in mišicah.


Pomen in koristi korekcije geometrije telesa

Korekcija geometrije telesa ni pomembna le za zmanjšanje tveganja za poškodbe, temveč tudi za optimizacijo splošne telesne funkcionalnosti. Uporaba manualnih terapevtskih tehnik lahko sinhronizira mišične tonuse, omogoči sklepom in hrbtenici pravilno delovanje ter izboljša telesno držo. To ne le zmanjšuje bolečine in preprečuje poškodbe, temveč tudi izboljšuje športno zmogljivost in splošno kakovost življenja. V svetu športa vsekakor velja razmisliti o vključitvi teh storitev v svoj režim treninga in okrevanja, saj lahko celostni pristop k telesni pripravljenosti in rehabilitaciji bistveno prispeva k dolgotrajnemu zdravju in uspehu na igrišču.

Terapevtska korekcija geometrije telesa.

📧 info@medico-ars.com

Odziv poškodb na korekcijo geometrije telesa

Številne študije so pokazale, da korekcija biomehanike telesa lahko pozitivno vpliva na zmanjšanje tveganja za poškodbe in izboljšanje rehabilitacije. 

 1. Raziskava o korekciji drže: Študija, objavljena v Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, je pokazala, da korekcija drže pri športnikih z anteriornim nagibom medenice zmanjša obremenitev na kolena in spodnji del hrbta ter zmanjša tveganje za poškodbe (Smith et al., 2017).

 2. Učinek izboljšane stabilnosti gležnja: Raziskava, objavljena v American Journal of Sports Medicine, je pokazala, da programi vadbe za izboljšanje stabilnosti gležnja zmanjšajo incidenco zvina gležnja pri nogometaših (Verhagen et al., 2004).

 3. Vpliv na rehabilitacijo ahilove tetive: Študija, objavljena v British Journal of Sports Medicine, je pokazala, da programi vadbe za krepitev in raztezanje ahilove tetive izboljšajo okrevanje po poškodbi in zmanjšajo tveganje za ponovitev (Silbernagel et al., 2001).

*

Preprečevanje poškodb pri rekreativnih nogometaših zahteva celovit pristop, ki vključuje ocenjevanje biomehanike telesa, individualizirane programe vadbe in uporabo pravilne tehnike ter opreme. Študije kažejo, da lahko korekcija biomehanike telesa znatno zmanjša tveganje za poškodbe in izboljša rehabilitacijo po poškodbah. Zato je priporočljivo, da rekreativni nogometaši sodelujejo s strokovnjaki za telesno pripravljenost in rehabilitacijo, da bi dosegli optimalno biomehansko stanje in zmanjšali tveganje za poškodbe.