-

Boleč vrat in ramena,
glavoboli, mravljinčki rok,
nenavadna utrujenost?

Individualen pristop

Skupaj z vami bomo oblikovali terapevtski načrt, ki bo povsem prilagojen vašemu stanju.
Razgovor in test, terapija, test - postopek, ki ustvari želen rezultat.

Izkušnje že od 2009

V letu 2024 obeležujemo 15 let od začetka delovanja na področju lajšanja bolečin mišično skeletnega sistema in 10 let od ustanovitve Zavoda Medico Ars.

Manualne terapevtske tehnike

Uporabljamo najsodobnejše pristope in jih redno nadgrajujemo. Učinek je možno izmeriti. Postopek dela je varen. Učinek občutite že ob prvi obravnavi.

Ali ste vedeli?

Težave z vratom niso omejene le na bolečine in napetost v vratu, ampak lahko vključujejo tudi naslednje simptome:

 • Bolečina lahko izžareva proti ramenom in včasih celo po rokah, spremlja jo lahko mravljinčenje vzdolž udov.

 • Gibljivost ramenskega sklepa se lahko zmanjša, zapestja nabreknejo, majhni sklepi na rokah (dlani in prsti) postanejo otečeni, togi in boleči.

 • Glavoboli in migrene so lahko posledica poslabšanja stanja v vratni hrbtenici.

 • Ljudje z vratnimi težavami pogosto poročajo o omotici, slabosti, pritisku v prsnem košu in težavah z dihanjem (zadnja dva simptoma veljata, če oseba nima sočasnih srčno-žilnih obolenj).

 • Tudi zmanjšana zbranost pri delu in pretirana utrujenost sta lahko posledici težav z vratno hrbtenico.

Nada Venetič, Head Packaging Graphic Design department at Krka Gre za kombinacijo neinvazivne metode, korektnega in profesionalnega odnosa Tine, truda in angažiranosti vse do želenega rezultata. Osebno zelo zadovoljna in priporočam vsakemu.
Nada Venetič, 
Head Packaging Graphic Design department at Krka
Gre za kombinacijo neinvazivne metode, korektnega in profesionalnega odnosa Tine (Medico Ars), truda in angažiranosti vse do želenega rezultata. Osebno zelo zadovoljna in priporočam vsakemu.
KJER V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU ZA SVOJ DENAR DOBITE NAJVEČ

Terapevtski paketi Medico Ars

Pregleden prikaz ponudbe, ki jasno razkriva vsebino - če niste prepričani, kateri paket je pravi za vas, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri.
Obnovitvena terapija

Ta ponudba je ekskluzivno namenjena strankam, ki so v obdobju zadnjega leta pri nas že koristile vsaj eno iz našega nabora terapij.

€ 105.00

 • Vse storitve iz Paketa OSNOVNO.

 • Dodaten popust za upokojence.

Naročanje 📞 040 875 465
Paket OSNOVNO

3 obiski vključujejo 9 terapevtskih aplikacij: hitra ublažitev bolečin,  obravnava vzroka težav + 1 GRATIS dodatna obravnava po vaši izbiri.

€ 135.00

 • 3 x protibolečinska terapija s hitrim učinkom.

 • 3 x terapija za odpravljanje osnovnih vzrokov težave.

 • 3 x 1 dodaten učinek po vaši izbiri: lajšanje dodatne bolečine ali
  sproščanje pooperativne ali opeklinske brazgotine,
  sproščanje n. vagusa,
  nastavitev atlasa).

Naročanje 📞 040 875 465
Paket ZDRAVJE

Za vse, ki si želite vrhunske oskrbe: sedaj nudimo dva terapevtska paketa hkrati po še bolj privlačni ceni, za optimalen učinek.

€ 250.00

Naročanje 📞 040 875 465

Ponudba meseca

Veljavnost ponudbe: 31. julija 2024.
Ob rezervaciji obvezno povejte to kodo: VRAT_24.

Izkoristite priložnost za izboljšanje celostnega počutja in se naročite. Pokličite nas še danes in si zagotovite prost termin.

135 eur za 3 obiski
135 eur + 1 gratis obisk, skupno 4 obiski
120 eur + 1 gratis obisk za upokojence

Želite brezplačen nasvet za samopomoč?
Pošljite e-mail s kratkim opisom težave.

info@medico-ars.com
Irena Matkovič,
upokojenka
Medico Ars, Tina Šikonja Hudelja, odlični ste, hvala. (Vir: Medico Ars FaceBook)
Dimovska Flora,
žena in mama
Vse pohvale tudi od naše strani.
(Vir: Medico Ars FaceBook)

Je to največ,
kar lahko dvignete roke?

Postavite se pred ogledalo. Dvignite roke do višine ramen. Dlani naj bodo nujno obrnjene v tla. Roko dvigujte do dotika z lobanjo - ob tem se glava ne sme premakniti v smer roke. Dlan mora obdržati svojo pozicijo tako, da v ogledalu vidite le rob dlani in NE celotno površino dlani.

Vam je uspelo brez občutka zatezanja? Čestitamo.
Kaj pa če vam ni uspelo in čutite med vajo veliko napetosti v ramenu, dlan se je obrnila v celoti? V tem primeru pravočasno poskrbite zase - lahko vam pomagamo.

Ta preprosta vaja delno pokaže stanje vratu v navezi z ramenskim obročem in močno vpliva na stanje celotne geometrije telesa. Sčasoma lahko tovrstna zakrčenost ramen privede ne samo do težav vratu, temveč tudi do pojava ali poslabšanja težav v spodnjem delu hrbta, vključno z išiatični bolečini podobno situacijo.
zavod medico ars

Kdaj nujno k zdravniku?

O simptomih težav vratu, vzrokih za težave. Pa še nekaj o lajšanju in preprečevanju težav. In drobtinica ali dve o udeležbi na Fine Tuning The Neck v Zagrebu, 2023.

Simptomi težav v vratu: Razumevanje in obvladovanje

Vrat, ta izjemno gibljiv del človeškega telesa, je pogosto tarča neugodja in bolečine. V tem članku se bomo podrobno posvetili simptomom težav v vratu, ki vključujejo omejeno gibljivost vratu, bolečino v ramenih, glavobole in mravljinčenje v rokah. Raziskali bomo, kaj ti simptomi pomenijo in kako se spopasti z njimi.
Vrat, ta izjemno gibljiv del človeškega telesa, je pogosto tarča neugodja in bolečine. V tem članku se bomo podrobno posvetili simptomom težav v vratu, ki vključujejo omejeno gibljivost vratu, bolečino v ramenih, glavobole in mravljinčenje v rokah. Raziskali bomo, kaj ti simptomi pomenijo in kako se spopasti z njimi.

Omejena gibljivost vratu

Eden izmed najpogostejših simptomov bolečin v vratu je omejena gibljivost vratu. To pomeni, da imate težave pri obračanju glave ali pri premikanju vratu v določene smeri. Omejena gibljivost vratu lahko omeji vašo sposobnost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti, kot je vožnja avtomobila ali obračanje glave med pogovorom.

Omejena gibljivost vratu se lahko pojavlja postopoma ali nenadoma. Vzroki za to težavo so lahko različni, vključno z mišičnimi napetostmi, poškodbami vratnih vretenc ali degenerativnimi spremembami v hrbtenici.

Bolečina v ramenih

Poleg omejene gibljivosti vratu se bolečina vratu pogosto kaže tudi v obliki bolečine v ramenih. To je posledica tesne povezanosti med mišicami v vratu in ramen. Bolečina v ramenih se lahko razteza od vratu proti lopaticam in zgornjemu delu hrbta.

Bolečina v ramenih pri bolečinah v vratu je lahko bodisi akutne ali  kronične narave. Prav tako se lahko pojavi pri različnih aktivnostih, kot je dviganje težkih bremen ali dolgotrajno sedenje za računalnikom. Pomembno je razumeti, da bolečina v ramenih ni vedno posledica težav v ramenih samih, temveč  pogosto izvira iz težav v vratni hrbtenici.

Glavoboli

Simptom  težav vratu, ki ga mnogi ljudje podcenjujejo, je glavobol. Vratna hrbtenica je povezana z osrednjim živčnim sistemom, in kadar pride do težav v tem predelu, se lahko pojavi bolečina v glavi. Ti glavoboli so lahko v obliki napetosti in bolečin ter se pogosto pojavljajo v predelu čela, zatilja ali vratu.

Poleg tega se lahko glavoboli spreminjajo v intenzivnosti, od blagih do hudo motečih. Raziskave kažejo, da lahko dolgotrajna bolečina ali druga težava vratu prispeva k pogostejšemu pojavljanju glavobolov.

Mravljinčenje v rokah

Mravljinčenje v rokah je še en simptom, ki se lahko pojavi pri težavah vratu. Občuti se kot neprijeten občutek ščemenja, mraza ali mravljinčenja v rokah, ki se lahko razširi iz vratu navzdol po roki. To stanje je pogosto povezano z utesnitvijo živčevja v vratni hrbtenici.

Mravljinčenje v rokah se lahko poslabša pri določenih gibih ali položajih, na primer med dviganjem rok ali pri dolgotrajnem sedenju. Če se ta simptom pogosto pojavlja, je nujno, da poiščete strokovno pomoč, saj lahko kaže na resnejše težave v vratne hrbtenice.

Povzetek

Simptomi bolečin v vratu so lahko raznoliki in vplivajo na različne vidike življenja. Pomembno je razumeti, da se ti simptomi pogosto medsebojno prepletajo in so lahko posledica različnih vzrokov. Če se srečujete s kakršnimi koli simptomi težav v vratu, je pametno, da poiščete strokovno mnenje in zdravljenje, da se prepreči morebitne dolgoročne težave in izboljša kakovost vašega življenja.

Nataša Hudelja, Your coach for business success - HR consultant at HRM Business Tina, Medico Ars, je odlična terapevtka, to lahko dejansko povem in potrdim iz prve roke. K njej sem prišla s kroničnimi težavami v hrbtenici in še kje. Po nekaj obiskih so se težave občutno zmanjšale. Posebej pa bi rada povedala naslednje, da je Tina res expert, da obvlada svoje delo, je suverena, odločna, se poglobi, pogleda na težavo iz širše slike in dela na dolgoročnih rezultatih, ker le to zares šteje. Že sam sprejem je bil profesionalen in pa potem odnos do stranke in organiziranost. Res odlično in priporočam!
Nataša Hudelja,
Your coach for business success - HR consultant at HRM Business
Tina, Medico Ars,  je odlična terapevtka, to lahko dejansko povem in potrdim iz prve roke. K njej sem prišla s kroničnimi težavami v hrbtenici in še kje. Po nekaj obiskih so se težave občutno zmanjšale. Posebej pa bi rada povedala naslednje, da je Tina res expert, da obvlada svoje delo, je suverena, odločna, se poglobi, pogleda na težavo iz širše slike in dela na dolgoročnih rezultatih, ker le to zares šteje. Že sam sprejem je bil profesionalen in pa potem odnos do stranke in organiziranost. Res odlično in priporočam!

Eno imed dodatnih usposabljanj v 2023: Fine Tuning the Neck, Zagreb

FOTO: Fine Tuning the neck. Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb. 22. aprila 2023 se je odvijal izjemno poučen dogodek z naslovom
FOTO: Fine Tuning the neck. Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb.

22. aprila 2023 se je odvijal izjemno poučen dogodek z naslovom "Fine Tuning the neck". Dogodek je bil namenjen izključno izkušenim Bowen terapevtom, ki smo se odločili za specializacijo dela na cervikalni regiji hrbtenice. Lokacija: Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb.

Predavatelj

Phil Steward, Hands On Clinic, United Kingdom, manualni terapevt (1994) in Bownov terapevt. Na jugozahodu Združenega kraljestva vodi veliko kliniko, ki letno obravnava več kot 3000 pacientov, poleg tega pa poučuje svoj inovativen in naprednješi pristop k Bownovi terapiji.

Kaj smo pridobili

 • Še podrobnje smo se osredotočili na strukturo in delovanje vratu.

 • Poglabljali smo se v prepoznavanje globalnih vzorcev znotraj cervikalne regije.

 • Praktično smo se urili v temeljiti palpaciji, ki nam bo pri vsakodnevnih obravnavah pomagala oceniti napetost in disfunkcijo tkiv  - pogoj, da efektivno apliciramo ustrezne tehnike za optimizacijo mišičnih tonusov vratne hrbtenice in s tem obnovo funkcionalnosti mišično-skeletnih in nevroloških struktur vratu.

 • Posebno pozornost smo posvetili skalenski, subokcipitalni in pterigoidni muskulaturi.

 • Preučevali smo vpliv stabilnosti ramenskega sklepa in zlepljenosti pektoralnega živca ter ligamenta 'nuchae' - kako vplivajo na stabilnost in gibljivost vratu. 

Ali ste vedeli?

Na območju Republike Slovenije lahko Bownovo terapijo izvaja le oseba z vsemi naslednjimi dokumenti:

 1. certifikat mednarodno veljavne šole Bownove terapije,

 2. licenca Ministrstva za zdravje Republike Slovenije,

 3. dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Licencirani Bownovi terapevti v Republiki Sloveniji moramo na vsakih 7 let zaprositi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije za podaljšanje licence in za dovoljenja za delo. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije nam licenco odobri ob opravljenih zahtevanih pogojih. 

Samo eden izmed teh pogojev je tudi zbrati 70 licenčnih točk. Torej moramo v povprečju na letni ravni zbrati 10 licenčnih točk. Posamezno izobraževanje nam prinese od 1 do 3 točk. Si predstavljate, koliko dodatnega svežega znanja je to?

Ker želite zase in za svoje bližnje le najboljše, lahko svojega izvajalca Bownove terapije preverite ali ima:

 1. licenco Ministrstva za zdravje Republike Slovenije,

 2. dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Kako? Iz prve roke -  Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, služba za odnose z javnostmi: 01 478 68 73 ali pr.mz@gov.si

Vzroki za boleč vrat

Bolečine v vratu, tako kot v vsakem delu telesa, lahko izvirajo iz različnih virov. Razumevanje teh vzrokov je ključno za obvladovanje in preprečevanje nelagodja. V tem članku bomo raziskali najpogostejše vzroke za bolečine v vratu ter kako se z njimi spopasti.
Bolečine v vratu, tako kot v vsakem delu telesa, lahko izvirajo iz različnih virov. Razumevanje teh vzrokov je ključno za obvladovanje in preprečevanje nelagodja. V tem članku bomo raziskali najpogostejše vzroke za bolečine v vratu ter kako se z njimi spopasti.

Slaba drža na delovnem mestu

Slaba drža na delovnem mestu je eden izmed najpogostejših vzrokov za bolečine v vratu. Pogosto se zgodi, da se zaposleni znajdejo v ergonomsko neustreznih okoljih, kar lahko vodi do dolgotrajnih težav. Ko govorimo o slabi drži, mislimo na nepravilno poravnavo hrbtenice, kar pomeni, da vratna hrbtenica ni v svojem naravnem položaju. To lahko povzroči pritisk na mišice in sklepe vratu, kar vodi v nelagodje.

Najboljši način za izboljšanje drže na delovnem mestu je uporaba ergonomskega pohištva in opreme. Prav tako je pomembno, da se redno prekinemo in raztegnemo vratne mišice, da preprečimo nabiranje napetosti.

Stres in napetost

Stres je neizogiben del sodobnega življenja, vendar pa lahko dolgotrajna izpostavljenost stresu in napetosti negativno vpliva na naše telo, vključno z vratom. Ko smo pod stresom, naše mišice postanejo napete, kar lahko vodi v bolečine vratu in ramen. Posledično zavzamemo še manj pravilen položaj telesa, kar težavo poslabša.

Za obvladovanje stresa je pomembno, da se vključimo v tehnike sproščanja: sprehod v naravi, raztezanje mišic ali dihalne vaje. Prav tako je koristno biti čim bolj spreten pri organizaciji svojega časa in se izogibati preobremenitvam.

Artritis vratu

Artritis vratu je kronična bolezen, ki vpliva na sklepe vratne hrbtenice. Ta stanja se pojavljajo predvsem pri starejših ljudeh, vendar se lahko razvijejo tudi pri mlajših, zlasti če obstajajo genetski dejavniki. Pri artritisu v vratu pride do obrabe hrustanca in vnetja sklepov, kar povzroči bolečine in togost vratu.

Zdravljenje artritisa v vratu vključuje zdravila, fizioterapijo in v nekaterih primerih kirurške posege. Pomembno je tudi izvajanje vaj za krepitev vratnih mišic, kar lahko pomaga ohranjati gibljivost in zmanjšati bolečino.

Poškodbe vratne hrbtenice

Najpogostejše poškodbe vratne hrbtenice so posledica nesreč, padcev ali športnih poškodb. Poškodbe vratne hrbtenice so lahko zelo resne, še posebno če vplivajo na hrbtenjačo in povzročijo trajne posledice. Bolečina v vratu po poškodbi je pogost simptom, vendar se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, kot so otrplost ali šibkost v rokah.

V primeru poškodbe vratne hrbtenice je nujno, da poiščemo zdravniško pomoč. Zdravljenje se prilagodi resnosti poškodbe, lahko pa vključuje imobilizacijo vratu, fizioterapijo ali celo operacijo.

Povzetek

Bolečina v vratu je pogosta težava, ki jo lahko povzročijo različni dejavniki. Razumevanje vzrokov za bolečino je ključno za učinkovito obvladovanje in preprečevanje te težave. Ne glede na vzrok pa je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, če se bolečina v vratu ne izboljša ali se celo poslabša. Z ustrezno nego in upoštevanjem preventivnih ukrepov lahko dosežemo boljše zdravje vratne hrbtenice.

Moški, 35 let SMS: Pozdravljeni, rekli ste mi, da vas obvestim o stanju vratnih mišic po zadnji terapiji 18.11.2021. Zaenkrat ni bolečin. Lp, R
Moški, 35 let
SMS: Pozdravljeni, rekli ste mi, da vas obvestim o stanju vratnih mišic po zadnji terapiji 18.11.2021. Zaenkrat ni bolečin. Lp, R

Težave? Lahko vam pomagamo.

📧 info@medico-ars.com

Diagnostika vratu

Bolečine v vratu so pogosta težava, ki lahko bistveno vpliva na našo kakovost življenja. Razumevanje vzrokov in pravilna diagnoza sta ključna koraka pri učinkovitem obvladovanju teh neprijetnih občutkov. V tem prispevku se bomo podrobneje posvetili postopkom diagnoze bolečin v vratu, vključno s kliničnim pregledom, rentgenskimi posnetki in MR preiskavo vratne hrbtenice.
Bolečine v vratu so pogosta težava, ki lahko bistveno vpliva na našo kakovost življenja. Razumevanje vzrokov in pravilna diagnoza sta ključna koraka pri učinkovitem obvladovanju teh neprijetnih občutkov. V tem prispevku se bomo podrobneje posvetili postopkom diagnoze bolečin v vratu, vključno s kliničnim pregledom, rentgenskimi posnetki in MR preiskavo vratne hrbtenice.

Klinični pregled

Klinični pregled je ključni korak pri diagnosticiranju težav vratu. Izvaja ga izkušen strokovnjak, ki se osredotoča na natančno oceno simptomov in anamneze pacienta. Pomembno je, da pacient podrobno opiše svoje težave, vključno s trajanjem bolečin, njihovo lokalizacijo ter morebitnimi sprožilnimi dejavniki.

Terapevt bo skrbno preveril gibljivost vratu in ocenil morebitne omejitve. S pomočjo palpacijskih tehnik bo preveril mišično napetost in občutljivost v predelu vratu. Med kliničnim pregledom bo tudi preveril druge znake, kot so gibljivost, oteklina, rdečina ali morebitne nepravilnosti v simetriji mišic vratu.

Poleg tega lahko strokovnjak oceni moč mišic vratu ter prisotnost morebitnih refleksnih sprememb. V nekaterih primerih lahko izvede tudi preizkus občutljivosti na dotik. Skratka, cilj kliničnega pregleda je pridobiti celovito sliko o stanju vratu in ugotoviti morebitne znake, ki bi lahko nakazovali na osnovni vzrok bolečin.

Rentgenski posnetki

Rentgenski posnetki so pomembno orodje pri diagnosticiranju bolečin v vratu. Ta slikovna tehnika omogoča zdravniku ali drugemu strokovnjaku pregled okostja vratne hrbtenice. Rentgenski žarki prodirajo skozi mehka tkiva in ustvarijo sliko kosti, kar omogoča odkrivanje morebitnih strukturnih nepravilnosti.

Pri izvajanju rentgenskega pregleda vratu se pacienta postavi v ustrezno pozicijo, da se doseže najboljši pogled na vratno hrbtenico. Medtem ko se rentgenski posnetki izvajajo, mora pacient ostati čim bolj miren. Rentgenski posnetki omogočajo  oceno stanja vratnih vretenc, morebitnih premikov ali dislokacij ter prisotnosti osteoartritisa ali drugih degenerativnih sprememb.

MR vratne hrbtenice

Magnetna resonanca (MR) vratne hrbtenice je naprednejša slikovna tehnika, ki omogoča podrobnejši pregled mehkih tkiv in notranjih struktur vratu. To je še posebej uporabno pri diagnosticiranju stanj, kot so hernija diska, tumorji idr.

Med MR pregledom pacient leži na mizi, ki se premika v notranjosti močnega magnetnega polja. Ta tehnika uporablja magnetno polje za ustvarjanje podrobnih slik vratne hrbtenice. Zaradi svoje visoke ločljivosti omogoča  natančno oceno stanja mehkih tkiv, vključno z diski, mišicami, ligamenti in živci.

MR vratne hrbtenice lahko razkrije različne patološke spremembe, ki jih rentgenski posnetki morda ne bi mogli zaznati. Točna diagnoza je ključnega pomena za učinkovito zdravljenje bolečin v vratu, zato je MR neprecenljivo orodje pri iskanju vzroka teh težav.

Povzetek

Diagnoza bolečin v vratu je kompleksen postopek, ki zahteva kombinacijo kliničnega pregleda in slikovnih preiskav. Klinični pregled pomaga  razumeti pacientove simptome in znake, medtem ko rentgenski posnetki in MR nudijo podrobnejši vpogled v strukturo vratne hrbtenice. S pravilno diagnozo lahko bolj usmerjeno obravnavamo pacienta in izberemo najboljše možnosti za lajšanje bolečin v vratu.

Gospa, 46 let SMS: Zdravo, sem obljubila, da sporočim ... Stanje je veliko boljše, tako s hrbtom kot z rameni. Ne vem, kaj predlagate, mogoče bi bilo dobro, da se še enkrat oglasim. Lp, T
Gospa, 46 let
SMS: Zdravo, sem obljubila, da sporočim ... Stanje je veliko boljše, tako s hrbtom kot z rameni. Ne vem, kaj predlagate, mogoče bi bilo dobro, da se še enkrat oglasim. Lp, T

Zdravljenje bolečin v vratu: Celostni pristop za dolgoročno olajšanje

Bolečine v vratu so pogosta tegoba, ki lahko močno vpliva na našo vsakodnevno življenje. Od neugodja pri obračanju glave do kroničnih bolečin, vratne težave zahtevajo pravočasno in učinkovito obravnavo. Raziskali bomo različne pristope k pristopu k bolečinam v vratu, od fizioterapije do masaže vratu, s ciljem zagotoviti dolgoročno olajšanje.
Bolečine v vratu so pogosta tegoba, ki lahko močno vpliva na našo vsakodnevno življenje. Od neugodja pri obračanju glave do kroničnih bolečin, vratne težave zahtevajo pravočasno in učinkovito obravnavo. Raziskali bomo različne pristope k pristopu k bolečinam v vratu, od fizioterapije do masaže vratu, s ciljem zagotoviti dolgoročno olajšanje.

Medico Ars: Manualne terapevtske tehnike

Po testiranju in razgovoru bo izkušen terapevt ocenil vzrok vaše težave in izbral smiselno obliko obravnave. Uporabil bo ustrezen pristop iz nabora manualnih terapevtskih tehnik, ki zagotavlja varno in učinkovito pot do cilja: znižati nivo ali povsem odpraviti bolečino in povečati gibljivost hrbtenice in ostalih sklepov. Po potrebi vam bo svetoval izvajanje terapevtskih vaj. Tovrsten pristop lajšanja težav mišično-skeletnega in delno nevrološkega sistema postaja vse bolj zaželjen s strani uporabnikov.

Fizioterapija: Ohranitev gibljivosti in moči vratu

Fizioterapija je najbolj pogost pristop pri zdravljenju bolečin v vratu. Izkušen fizioterapevt bo ocenil vašo težavo in oblikoval prilagojen načrt obravnave. To lahko vključuje raztezanje mišic, krepitev vratnih mišic ter izvajanje terapevtskih vaj. Za dosego optimalnih rezultatov se pogosto uporabljajo naprave, kot so električna stimulacija mišic, ki pomagajo zmanjšati bolečino in povečati gibljivost vratu. 

Zdravila proti bolečinam: Kratek olajševalni ukrep

Pri hudi bolečini v vratu lahko zdravnik predpiše zdravila proti bolečinam. Ta zdravila lahko vključujejo nesteroidna protivnetna zdravila, kot so ibuprofen, ki pomagajo zmanjšati vnetje in bolečino. Vendar pa je treba zdravila proti bolečinam uporabljati previdno, saj imajo lahko neželene stranske učinke.

Vadbeni terapevt: Prilagojen pristop za boljše rezultate

Vadbena terapija je specializiran pristop, ki vključuje izvajanje terapevtskih vaj pod nadzorom izkušenega vadbenega terapevta. Ta pristop se osredotoča na izboljšanje moči in stabilnosti vratu ter pravilno telesno držo. Vadbeni terapevt bo prilagodil vadbeni načrt glede na vaše individualne potrebe in telesno stanje.

Masaža vratu: Sprostitev in lajšanje napetosti

Masaža vratu je odličen način za sprostitev mišic in zmanjšanje napetosti. Izkušen maser bo uporabil različne tehnike, da sprosti napete mišice vratu. Masaža povečuje krvni obtok v predelu vratu, kar lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju. 

Povzetek

Pomembno je poudariti, da je zdravljenje bolečin v vratu kompleksen proces, ki zahteva celostni pristop. Manualne terapevtske tehnike, fizioterapija, zdravila proti bolečinam, vadbeni terapevti in masaža vratu so le nekateri od orodij, ki jih lahko uporabimo za dosego olajšanja. Ključno je sodelovanje s strokovnjaki in dosledno upoštevanje njihovih nasvetov, da dosežemo dolgoročno zmanjšanje bolečin in izboljšamo kakovost življenja.

Preprečevanje bolečin v vratu in ohranjanje zdravega življenjskega sloga

V današnjem hitrem tempu življenja se vse pogosteje srečujemo s težavami, povezanimi z bolečinami v vratu. Dolgotrajno sedenje pred računalnikom, stresno delovno okolje in slaba ergonomija lahko privedejo do neprijetnih bolečin, ki vplivajo na naše dobro počutje. Kako preprečiti bolečine v vratu in ohraniti zdrav življenjski slog?
V današnjem hitrem tempu življenja se vse pogosteje srečujemo s težavami, povezanimi z bolečinami v vratu. Dolgotrajno sedenje pred računalnikom, stresno delovno okolje in slaba ergonomija lahko privedejo do neprijetnih bolečin, ki vplivajo na naše dobro počutje. Kako preprečiti bolečine v vratu in ohraniti zdrav življenjski slog?

Pravilna drža pri sedenju

Pravilna drža je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vratu. Ko sedimo, moramo paziti, da je naša hrbtenica v naravnem loku, in da imajo naša vratnavretenca podporo. Da bi to dosegli, je treba upoštevati naslednje smernice:

 • Držite glavo pokonci: Glava naj bo poravnana s hrbtenico in ne pomaknjena naprej ali nazaj. To zmanjša pritisk na vratne mišice.

 • Pravilen položaj zaslonov: Računalniški zaslon naj bo postavljen tako, da je vaša višina oči v istem nivoju kot ekran. To preprečuje nagnjenost glave navzdol, kar pogosto povzroča bolečine v vratu.

 • Podpora za hrbet: Uporabite stol z ustrezno ledveno podporo ali vzglavnik za podporo hrbtu, da ohranite pravilen lok hrbtenice.

 • Redno premikanje: Vsakih 30-45 minut vstanite in se raztegnite ter sprehodite, da preprečite togost vratu in ramen.

Vaje za krepitev vratnih mišic

Krepitev vratnih mišic je ključnega pomena za preprečevanje bolečin. Redno izvajanje naslednjih vaj vam bo pomagalo ohranjati močne in prožne vratne mišice:

 • Rotacija vratu: Počasi zasučite glavo v desno stran in nato še v levo, tako da čutite raztezanje vratnih mišic. Kot bi hoteli močno pogledati v stran. Ponovite to vajo 10-krat na vsako stran.

 • Nagib glave: Počasi nagnite glavo naprej in potem še nazaj, pri tem pa pazite, da se ne nagibate s celotnim trupom. Ponovite 10-krat.

 • Stranski nagibi glave: Nežno nagnite glavo v levo in nato še na desno, da raztegnete vratne mišice ob straneh. Kot bi se hoteli z ušesom dotakniti ramena. Ponovite 10-krat na vsako stran.

 • Krožni gibi glave: Izvajajte krožne gibe z glavo, najprej v smeri urinega kazalca, nato v nasprotni smeri. To bo sprostilo napetost v vratnih mišicah.

Učinkovito obvladovanje stresa

Stres je eden od glavnih povzročiteljev bolečin v vratu. Z učinkovitim obvladovanjem stresa lahko preprečimo te neprijetne težave. Tu je nekaj tehnik za obvladovanje stresa:

 • Sprostitvene tehnike: Sprehod v naravi, raztezanje, čuječnost in globoko dihanje so odlični načini za sprostitev telesa in uma.

 • Upravljanje časa: Organizacija dela in postavljanje realnih ciljev lahko zmanjša stres in pritisk v vsakdanjem življenju.

 • Fizična aktivnost: Redna telesna vadba lahko zmanjša raven stresa in sprosti napetost v mišicah, vključno z vratnimi mišicami.

 • Pomoč strokovnjakov: Če se stres izkaže za pretiran, se posvetujte s terapevtom ali svetovalcem za pomoč pri obvladovanju stresnih situacij.

Ergonomska oprema za delovno mesto

Pravilna ergonomska oprema je ključnega pomena za preprečevanje bolečin v vratu pri delu. Tukaj je nekaj predlogov za izboljšanje vašega delovnega okolja:

 • Ergonomski stol: Investirajte v stol, ki omogoča prilagoditev višine in naslona za hrbet, da zagotovite udobno sedenje.

 • Ergonomska tipkovnica in miška: Uporabljajte tipkovnico in miško, ki omogočata naravno držo rok in zapestij.

 • Monitor na očesni ravni: Postavite monitor na višino, kjer je vaša raven oči naravnost na njem, da preprečite nepravilen nagib glave.

 • Podporna površina za zapestje: Uporabite podporo za zapestje, da zmanjšate pritisk na zapestja pri tipkanju.

Povzetek

S pravilno držo, redno vadbo in ustrezno ergonomsko opremo lahko učinkovito preprečimo bolečine v vratu. Ne pozabite tudi na obvladovanje stresa, saj ima ta pomembno vlogo pri ohranjanju vašega splošnega zdravja. Z zavestnimi pristopi lahko ohranite zdrav življenjski slog in se izognete neprijetnim bolečinam v vratu.

Nasveti za lajšanje bolečin v vratu doma

Bolečina v vratu je neprijetna težava, ki nas lahko omejuje pri vsakodnevnih opravilih. Srečo imamo, saj obstaja več učinkovitih načinov za lajšanje bolečin v vratu kar doma. V tem članku bomo raziskali štiri pomembne nasvete, ki vam bodo pomagali omiliti nelagodje in izboljšati kakovost svojega življenja.
Bolečina v vratu je neprijetna težava, ki nas lahko omejuje pri vsakodnevnih opravilih. Srečo imamo, saj obstaja več učinkovitih načinov za lajšanje bolečin v vratu kar doma. V tem članku bomo raziskali štiri pomembne nasvete, ki vam bodo pomagali omiliti nelagodje in izboljšati kakovost svojega življenja.

Topli obkladki

Topli obkladki so preprost, a učinkovit način za sprostitev mišic v vratu in zmanjšanje bolečine. Toplota poveča prekrvavitev na prizadetem območju, kar pomaga pri sprostitvi napetih mišic. Priprava toplih obkladkov je enostavna:

 1. Zavijte grelno blazinico v mehko brisačo ali tanko krpo.

 2. Položite obkladek na vrat in pustite, da deluje 15-20 minut.

 3. Ponovite ta postopek večkrat na dan, po potrebi.

Topli obkladki so še posebej koristni, če imate napete mišice zaradi dolgotrajnega sedenja ali slabe drže.

Hladni obkladki

Hladni obkladki so idealni, če imate vnetje v vratu ali če se pojavijo otekline. Hladna temperatura pomaga zmanjšati oteklino in vnetje ter tako zmanjšuje bolečino. Nasvet, kako lahko pravilno uporabite hladne obkladke:

 1. V plastično vrečko dajte zmrznjene ledene kocke.

 2. Vrečko NUJNO ovijte v tanko brisačo.

 3. Obkladek držite na vratu 10-15 minut.

 4. Ponovite po potrebi, vendar ne več kot 20 minut naenkrat.

Hladni obkladki so odlična izbira, ko se poškodba pravkar zgodi, saj pomagajo preprečiti otekanje in zmanjšajo bolečino. 

Raztezne vaje

Raztezanje je ključnega pomena za ohranjanje gibljivosti vratu in preprečevanje bolečin. Tukaj je nekaj preprostih vaj, ki jih lahko izvajate doma:

 • Nagib glave na stran: Usedite se pokonci in počasi nagnite glavo na eno stran, tako da ušesa približate rameni. Držite 15-20 sekund, nato ponovite na drugi strani.

 • Nagib glave naprej in nazaj: Enako izhodišče kot pri prvi vaji, a tokrat nagnite glavo naprej in nazaj. Držite vsako pozicijo 15-20 sekund.

 • Vrtljivi gib: Sedi pokonci, obrni glavo na levo in nato na desno, kot da se poskušate ozreti čez ramo. Ponovite večkrat.

Raztezanje vratnih mišic redno pomaga ohranjati njihovo prožnost in preprečuje nastanek bolečin.

Uporaba ortopedskih blazin

Ortopedske blazine so odličen način za podporo vratu med spanjem. Pravilno izbrana blazina bo pomagala ohranjati naravno krivino vratne hrbtenice, kar zmanjšuje stres na vratnih mišicah. Pri izbiri ortopedske blazine upoštevajte naslednje nasvete:

 • Prava višina: Izberite blazino, ki zagotavlja pravilno podporo vratni hrbtenici. Previsoka ali prenizka blazina lahko povzroči nelagodje.

 • Material: Upoštevajte svoje osebne preference glede materiala blazine (spominska pena, lateks, itd.) in alergij na določene materiale.

 • Redno vzdrževanje: Blazino redno prezračujte in čistite, da se izognete nabiranju alergenov.

Uporaba ortopedske blazine bo pripomogla k boljšemu spancu in zmanjšanju bolečin v vratu.

Povzetek

Lajšanje bolečin v vratu je lahko dosegljivo kar doma, če sledite pravilnim korakom. Topli in hladni obkladki, raztezne vaje ter uporaba ortopedskih blazin so odlični načini za obvladovanje bolečine v vratu. Ne pozabite pa, da je vedno najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom, če bolečina traja dlje časa ali postane hujša. Zdravje vašega vratu je ključnega pomena za vaše splošno dobro počutje, zato mu namenite ustrezno pozornost.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč pri bolečinah v vratu?

Ključnega pomena je vedeti, kdaj poiskati zdravniško pomoč pri bolečinah v vratu. Akutne bolečine, kronične bolečine in zaskrbljujoči simptomi so dejavniki, ki zahtevajo pozornost strokovnjakov. Ne odlašajte s posvetovanjem z zdravnikom, saj pravočasna obravnava lahko prepreči resne zaplete in izboljša vaše zdravje.

Akutne bolečine in poškodbe

V primeru, ko se soočate z bolečino v vratu, je ključno razumeti, kdaj je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Akutne bolečine v vratu, ki se pojavijo nenadoma, lahko povzročijo različni dejavniki, kot so nenadna poškodba ali nepravilno dvigovanje težkih bremen. Tu so nekateri znaki, ki bi vas morali opozoriti, da je čas za obisk zdravnika:

 • Intenzivna bolečina: Če vaša bolečina v vratu doseže visoko stopnjo intenzivnosti in je ne morete olajšati z običajnimi metodami, kot so mirovanje in hladni obkladki, je pametno poiskati zdravniško mnenje.

 • Omejena gibljivost: Če se vaš vrat nenadoma otrdi in ne morete premikati glave ali vratu v običajnem obsegu, to lahko kaže na resno poškodbo, ki zahteva strokovno obravnavo.

 • Povečana bolečina po poškodbi: Če ste nedavno doživeli nesrečo ali poškodbo v vratu in opazite, da se bolečina počasi stopnjuje, bi morali nemudoma obiskati zdravnika. To lahko kaže na notranje poškodbe, ki se slabšajo.

 • Težave pri požiranju ali dihanju: Če občutite težave pri požiranju ali dihanju, ne odlašajte z obiskom zdravnika. To so resni simptomi, ki lahko kažejo na pritisk na hrbtenjačo ali poškodbe vratnih živcev.

Kronične bolečine v vratu

Poleg akutnih bolečin se lahko soočate tudi s kroničnimi bolečinami v vratu, ki trajajo dlje časa in jih že dobro poznate.  Kronične bolečine pogosto zahtevajo posebno pozornost, saj lahko vplivajo na vašo kakovost življenja. Tu so nekateri dejavniki, ki bi vam morali sporočiti, da je čas za obisk specialista:

 • Bolečina, ki traja več kot šest tednov: Če imate bolečine v vratu, ki vztrajajo več kot šest tednov, je to znak, da bi morali poiskati strokovno mnenje. Kronične bolečine se lahko razvijejo zaradi različnih bolezni in stanj, ki jih je treba ustrezno obravnavati.

 • Otrdelost in togost vratu: Kronične bolečine v vratu pogosto spremljajo občutek otrdelosti in togosti v predelu vratu. Če ta simptom vztraja in se ne izboljšuje, je nujno, da poiščete zdravniško pomoč.

 • Sevanje bolečine: Če bolečina v vratu seva v druge dele telesa, kot so ramena, roke ali glava, bi to lahko nakazovalo na resnejše težave, kot je utesnitev živca.

Simptomi težav vratu, ki zahtevajo nujno pozornost

Poleg akutnih in kroničnih bolečin obstajajo tudi simptomi, ki zahtevajo takojšnjo zdravniško pozornost, saj lahko nakazujejo na resne zdravstvene težave. Če se soočate s katerim koli od naslednjih simptomov, ne odlašajte s obiskom zdravnika:

 • Izguba občutka ali šibkost v rokah ali nogah: Izguba občutka ali šibkost v okončinah, ki se pojavi hkrati z bolečino v vratu, lahko kaže na hude težave, kot je spinalna stenoza ali drugače povzročena utesnitev hrbtenjače.

 • Težave z ravnotežjem: Če opazite težave z ravnotežjem ali omotico v povezavi z bolečino v vratu, je to lahko znak resne nevrološke težave.

 • Motnje vida ali sluha: Kakršnekoli spremembe vida ali sluha, ki se pojavijo hkrati z bolečino v vratu, zahtevajo takojšnjo zdravniško preiskavo.

Povzetek

Ključno je razumeti, kdaj poiskati zdravniško pomoč pri bolečinah v vratu. Akutne bolečine, kronične bolečine in zaskrbljujoči simptomi so dejavniki, ki zahtevajo pozornost doktorja medicine. Ne odlašajte s posvetovanjem z zdravnikom, saj pravočasna obravnava lahko prepreči resne zaplete in izboljša vaše zdravje.

Jurij Brozovič, Photographer and videographer Tina mi je pomagala, ko me je bole hrbet. Umirjena, prijazna, zavzeta, sposobna - to so besede, ki opisujejo Tino. Zelo jo priporočam! Tina helped me when my back was in pain. Calm, kind, passionate, skilled are words that describe Tina. I highly recommended!
Jurij Brozovič,
Photographer and videographer
Tina mi je pomagala, ko me je bole hrbet. Umirjena, prijazna, zavzeta, sposobna - to so besede, ki opisujejo Tino. Zelo jo priporočam!

Tina helped me when my back was in pain. Calm, kind, passionate, skilled are words that describe Tina. I highly recommended!

Lahko vam pomagamo

Vzpostavite stik z nami še danes in čimprej pridobite ustrezne informacije,
kako se znebiti težav s katerimi se trenutno soočate.