-

Glavobol, migrena, nevralgija? Imamo rešitev.

Ime in priimek E-mail Vaše sporočilo Pošlji
Irena Horvat, Kamareta Commerce d.o.o. Enostavno najboljša terapevtka (Tina, Medico Ars), ki z veliko razumevanja, znanja odpravlja telesno in duševno bolečino. Poskrbi za vse hude podjetniške tegobe kot so stres, nepravilna drža, zakrčene mišice ... Toplo priporočam.
Irena Horvat, 
Kamareta Commerce d.o.o.
Enostavno najboljša terapevtka (Tina, Medico Ars), ki z veliko razumevanja, znanja odpravlja telesno in duševno bolečino. Poskrbi za vse hude podjetniške tegobe kot so stres, nepravilna drža, zakrčene mišice ... Toplo priporočam.

Znaki različnih vrst glavobolov: migrenski, tenzijski, cluster, nevralgija

Medico Ars terapevtske storitve so namenjene obravnavi primarnih glavobolov in nevralgijam. Primarni glavoboli so tisti, ki jih ne povzroči druga zdravstvena težava. Delimo jih na: migrene, tenzijske glavobole in cluster glavobole ali glavobole v skupkih.
Medico Ars terapevtske storitve so namenjene obravnavi primarnih glavobolov in nevralgijam. Primarni glavoboli so tisti, ki jih ne povzroči druga zdravstvena težava. Delimo jih na: migrene, tenzijske glavobole in cluster glavobole ali glavobole v skupkih. 

Sekundarni glavoboli so tisti, ki jih  povzročajo zunanji dejavniki, lahko tudi bolezen. Mednje spadajo glavoboli, ki se pojavijo po pitju prevelikih količin alkohola, poškodbi glave ali pretresu možganov - teh v njihovi akutni fazi NE obravnamo. Zadnji dve podskupini v prvem koraku nujno obravnava dr. med.
Obravnavamo pa nevralgije, gre za močne bolečine, ki izvirajo iz živca. Dve pogosti obliki sta trigeminalna in postherpetična nevralgija. Postherpetična nevralgija se pojavlja zgolj kot zaplet pri pasavcu (herpes zoster) in med drugim lahko povzroča tudi glavobol.


Migrena

Migrene so zmerno pogost pojav. Če se glavobol ponavlja in osebo ovira pri delu ali onemogoča izvajanje vsakodnevnih opravil, gre morda za migreno.

Ljudje migreno opisujejo kot udarjajočo ali razbijajočo bolečino na eni ali obeh straneh glave.

Večina ljudi sama uspešno zdravi migrene z zdravili, ki so na voljo brez recepta. Za odpravo njihovih hudih oblik pa so potrebna močnejša zdravila, ki so ciljno namenjena zdravljenju migrene in so dostopna zgolj na recept.

Medico Ars terapevtske storitve nudijo uspešno obravnavo cervikogenih migren, kamor sodi bistveno višje število migren kot pa je sprva videti. 

Tenzijski glavobol

Glavoboli tenzijskega tipa so najpogostejši. To so običajni, vsakdanji glavoboli. Občutimo jih kot topo bolečino s stalnim pritiskom nekje v glavi, spredaj, zgoraj ali stransko. Podobno, kot da imamo glavo tesno ovito z elastičnim trakom.

Eden od povzročiteljev glavobolov tenzijskega tipa je stres, vendar ni edini. Med povzročitelji so tudi poklicna prisiljena drža, pomanjkanje spanca, depresija, izpuščanje obrokov in dehidracija.

Cluster ali glavobol v skupkih

Glavoboli v skupkih so tretja vrsta primarnih glavobolov. Ti redki, a uničujoči glavoboli povzročajo intenzivno bolečino okoli enega očesa. Pojavljajo se v skupkih in trajajo po mesec ali dva naenkrat ob istem letnem času.

Farmacevtski pripravki ne lajšajo simptomov teh glavobolov, vendar lahko zdravnik predpiše namensko zdravljenje za ublažitev bolečine.

Medico Ars beležimo nekaj obravnav oseb, ki imajo s strani dr. med. diagnosticiran cluster glavobol. Obravnave so privedle do zmanjšanja nivoja bolečine in predvsem do manj pojavov te vrste glavobola pri posameznih osebah.


Imate izvid dr. med., s katerega je razvidna diagnoza cluster glavobol ali glavobol v skupkih? Vabimo vas, da se pridružite Medico Ars raziskavi o cluster glavobolih ali glavobolih v skupkih. Udeležba v raziskavi je povsem varna in brezplačna. Za več informacij ali ste ustrezen kandidat ali ne nas lahko kontaktirate na info@medico-ars.com.

Trigeminalna nevralgija

Simptomi trigeminalne nevralgije so lahko:

 • močna zbadajoča ali prodorna bolečina v predelu obraza, ki se pojavi nenadno, običajno v območju lic ali čeljusti;

 • močna bolečina v čelu ali okoli oči;

 • bolečina na eni polovici obraza, ki jo je v redkih primerih mogoče občutiti tudi na obeh straneh;

 • ščemenje ali omrtvelost obraza, preden se pojavi bolečina;

 • bolečinski krči, ki lahko trajajo od nekaj sekund do dveh minut.

Trigeminalna nevralgija poteka iz trigeminalnega živca. V obrazu sta dva trigeminalna živca, na vsaki strani eden. Vsak od njiju se razveji v tri veje, ki prenašajo občutke bolečine in dotika od obraza, zob in ust do možganov.

Vzroki za pojav trigeminalne nevralgije niso povsem znani. V nekaterih primerih vzroka ni mogoče določiti.

Vendar menijo, da jo v 80 do 90 % primerov povzroči pritisk žil na trigeminalni živec.

Domnevajo, da pritisk na trigeminalni živec povzroči, da po obraznem živcu potujejo nenadzorovani signali o bolečini, kar povzroči nenadno zbadajočo bolečino trigeminalne nevralgije.

Druga, manj pogostna vzroka za trigeminalno nevralgijo sta pritisk tumorja na trigeminalni živec in multipla skleroza.

Pri multipli sklerozi imunski sistem poškoduje živčna vlakna centralnega živčnega sistema, lahko pa prizadene tudi trigeminalni živec.

Imate izvid dr. med., s katerega je razvidna diagnoza trigeminalna nevralgija? Vabimo vas, da se pridružite Medico Ars raziskavi o trigeminalni nevralgiji. Udeležba v raziskavi je povsem varna in brezplačna. Za več informacij ali ste ustrezen kandidat ali ne nas lahko kontaktirate na info@medico-ars.com.

Postherpetična nevralgija

Pri postherpetični nevralgiji pasavec (herpes zoster) okvari živce, zaradi česar ne delujejo pravilno. Okvarjeni živci pošiljajo v možgane nenadzorovane signale o bolečini, kar prizadeti občuti kot žgočo, razbijajočo bolečino na strani okvarjenega živca.

Simptomi postherpetične nevralgije so lahko:

 • stalna goreča, topa ali razbijajoča bolečina na telesnih predelih, kjer se je pojavil pasasti izpuščaj, lahko se pojavi tudi, ko je izpuščaj že izginil,

 • občasna zbadajoča ali prebadajoča bolečina,

 • močno srbenje,

 • glavobol.


Imate izvid dr. med., s katerega je razvidna diagnoza postherpetična nevralgija? Vabimo vas, da se pridružite Medico Ars raziskavi o postherpetični nevralgiji. Udeležba v raziskavi je povsem varna in brezplačna. Za več informacij ali ste ustrezen kandidat ali ne nas lahko kontaktirate na info@medico-ars.com.
Nataša Hudelja, Your coach for business success - HR consultant at HRM Business Tina, Medico Ars, je odlična terapevtka, to lahko dejansko povem in potrdim iz prve roke. K njej sem prišla s kroničnimi težavami v hrbtenici in še kje. Po nekaj obiskih so se težave občutno zmanjšale. Posebej pa bi rada povedala naslednje, da je Tina res expert, da obvlada svoje delo, je suverena, odločna, se poglobi, pogleda na težavo iz širše slike in dela na dolgoročnih rezultatih, ker le to zares šteje. Že sam sprejem je bil profesionalen in pa potem odnos do stranke in organiziranost. Res odlično in priporočam!
Nataša Hudelja,
Your coach for business success - HR consultant at HRM Business
Tina, Medico Ars,  je odlična terapevtka, to lahko dejansko povem in potrdim iz prve roke. K njej sem prišla s kroničnimi težavami v hrbtenici in še kje. Po nekaj obiskih so se težave občutno zmanjšale. Posebej pa bi rada povedala naslednje, da je Tina res expert, da obvlada svoje delo, je suverena, odločna, se poglobi, pogleda na težavo iz širše slike in dela na dolgoročnih rezultatih, ker le to zares šteje. Že sam sprejem je bil profesionalen in pa potem odnos do stranke in organiziranost. Res odlično in priporočam!

Življenje brez glavobola: nacionalno strokovno srečanje z mednarodno udeležbo

FOTO: Življenje brez glavobola 2017. Nacionalno strokovno srečanje z mednarodno udeležbo. Modra dvorana Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani 10. in 11. marca 2017 sem se prvič udeležila simpozija z naslovom Življenje brez glavobola, v naslednjih letih sem bila udeleženka še dvakrat. Glavobol ostaja najpogostejša bolečina za katero trpimo, zato stroka niti laična javnost za preprečevanje in ozaveščanje še nista postorili dovolj. Pojavljajo se nova spoznanja in izkušnje na področju zdravljenja nevropatične bolečine, katera je možno podeliti samo z osebno komunikacijo oz. na tovrstnih srečanjih, ki omogočajo strokovne dialoge.
FOTO: Življenje brez glavobola 2017. Nacionalno strokovno srečanje z mednarodno udeležbo. Modra dvorana Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani

10. in 11. marca 2017 sem se prvič udeležila simpozija z naslovom Življenje brez glavobola, v naslednjih letih sem bila udeleženka še dvakrat.

Glavobol ostaja najpogostejša bolečina za katero trpimo, zato stroka niti laična javnost za preprečevanje in ozaveščanje še nista postorili dovolj. Pojavljajo se nova spoznanja in izkušnje na področju zdravljenja nevropatične bolečine, katera je možno podeliti samo z osebno komunikacijo oz. na tovrstnih srečanjih, ki omogočajo strokovne dialoge.

Organizator

Sekcija za glavobol - Združenje nevrologov SZD in zdravniki Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, Nevrološka klinika, UKC Ljubljana.

Predavatelji

V pozdravnem nagovoru so 122 udeležencev srečanja, ki so se zbrali v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani, nagovorili prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, prof. dr. Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike v Ljubljani, akademičarka prof. dr. Vida Demarin, dr. med., evropska akademičarka prof. dr. Marjeta Zorc, dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa in prof. dr. Marjan Zaletel, predsednik Sekcije za Glavobol Združenja nevrologov pri SZD, ki je strokovni organizator srečanja.

Kaj smo pridobili

Srečanje so spremljali zdravniki vseh specialnosti, prevladovali pa so zdravniki specialisti družinske in splošne medicine, nevrologi in zdravniki drugih področij medicine. Srečanja smo se lahko udeležili tudi drugi predstavniki strokovne javnosti. 

Izmed večih predavanj bi izpostavila naslednja:

 • Celostna obravnava bolnika s kroničnim rezistentnim glavobolom - ali lahkonaredimo za bolnika še kaj več? G. Požlep,UKC Ljubljana,

 • Stres in glavobol: E. Hanžel, UKC Ljubljana,

 • Zdravljenje primarnega glavobola z akupunkturo s pogleda integrativne medicine, P. Papuga,Sekcija za akupunkturo pri SZD, 

 • Klinična diagnoza primarnih glavobolov, J. Zidverc Trajković,

 • Periodični sindromi v otroštvu, Z. Rener Primec, UKC Ljubljana,

 • Kronični glavobol, B. Vudrag, UKC Ljubljana, B. Žvan, UKC Ljubljana,

 • Glavobol in vrtoglavica, A. Grad, SB Izola,

 • Glavobol in spanje, K. Ziherl, Univ. klinika Golnik,

 • Obvladovanje primarnega glavobola z vadbo čuječnosti, T. Šubic, Zdr. center Velog, Kranj,

 • Zdravljenje kronične migrene z botulinom, V. Vuković Cvetković, Copenhagen,

 • Kronični primarni glavobol z vidika fiziatra, A. Pražnikar, UKC Ljubljana,

 • Primarni glavobol s sociološkega vidika, M. Zaletel, UKC Ljubljana,

 • Primarni glavobol z vidika psihologa, S. Šešok, Ljubljana, T. Remšak, UKC Ljubljana, 

Ali ste vedeli?

Na območju Republike Slovenije lahko Bownovo terapijo izvaja le oseba z vsemi naslednjimi dokumenti:

 1. certifikat mednarodno veljavne šole Bownove terapije,

 2. licenca Ministrstva za zdravje Republike Slovenije,

 3. dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Licencirani Bownovi terapevti v Republiki Sloveniji moramo na vsakih 7 let zaprositi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije za podaljšanje licence in za dovoljenja za delo. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije nam licenco odobri ob opravljenih zahtevanih pogojih. 

Samo eden izmed teh pogojev je tudi zbrati 70 licenčnih točk. Torej moramo v povprečju na letni ravni zbrati 10 licenčnih točk. Posamezno izobraževanje nam prinese od 1 do 3 točk. Si predstavljate, koliko dodatnega svežega znanja je to?

Ker želite zase in za svoje bližnje le najboljše, lahko svojega izvajalca Bownove terapije preverite ali ima:

 1. licenco Ministrstva za zdravje Republike Slovenije,

 2. dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Kako? Iz prve roke -  Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, služba za odnose z javnostmi: 01 478 68 73 ali pr.mz@gov.si

Nada Venetič, Head Packaging Graphic Design department at Krka Gre za kombinacijo neinvazivne metode, korektnega in profesionalnega odnosa Tine, truda in angažiranosti vse do želenega rezultata. Osebno zelo zadovoljna in priporočam vsakemu.
Nada Venetič, 
Head Packaging Graphic Design department at Krka
Gre za kombinacijo neinvazivne metode, korektnega in profesionalnega odnosa Tine, truda in angažiranosti vse do želenega rezultata. Osebno zelo zadovoljna in priporočam vsakemu.

Poskrbi za razbremenitev vratu: učinkoviti nasveti za samopomoč pri glavobolu 

Bolečine v vratu, tako kot v vsakem delu telesa, lahko izvirajo iz različnih virov. Razumevanje teh vzrokov je ključno za obvladovanje in preprečevanje nelagodja. V tem članku bomo raziskali najpogostejše vzroke za bolečine v vratu ter kako se z njimi spopasti.
Težave vratu, tako kot v vsakem delu telesa, lahko izvirajo iz različnih virov. Razumevanje teh vzrokov je ključno za obvladovanje in preprečevanje nelagodja. V tem članku bomo raziskali najpogostejše vzroke za težave v vratu ter kako se z njimi spopasti.

Slaba drža na delovnem mestu

Slaba drža na delovnem mestu je eden izmed najpogostejših vzrokov za bolečine v vratu. Pogosto se zgodi, da se zaposleni znajdejo v ergonomsko neustreznih okoljih, kar lahko vodi do dolgotrajnih težav. Ko govorimo o slabi drži, mislimo na nepravilno poravnavo hrbtenice, kar pomeni, da vratna hrbtenica ni v svojem naravnem položaju. To lahko povzroči pritisk na mišice in sklepe vratu, kar vodi v nelagodje.

Najboljši način za izboljšanje drže na delovnem mestu je uporaba ergonomskega pohištva in opreme. Prav tako je pomembno, da se redno prekinemo in raztegnemo vratne mišice, da preprečimo nabiranje napetosti.

Stres in napetost

Stres je neizogiben del sodobnega življenja, vendar pa lahko dolgotrajna izpostavljenost stresu in napetosti negativno vpliva na naše telo, vključno z vratom. Ko smo pod stresom, naše mišice postanejo napete, kar lahko vodi v bolečine vratu in ramen. Posledično zavzamemo še manj pravilen položaj telesa, kar težavo poslabša.

Za obvladovanje stresa je pomembno, da se vključimo v tehnike sproščanja: sprehod v naravi, raztezanje mišic ali dihalne vaje. Prav tako je koristno biti čim bolj spreten pri organizaciji svojega časa in se izogibati preobremenitvam.

Artritis vratu

Artritis vratu je kronična bolezen, ki vpliva na sklepe vratne hrbtenice. Ta stanja se pojavljajo predvsem pri starejših ljudeh, vendar se lahko razvijejo tudi pri mlajših, zlasti če obstajajo genetski dejavniki. Pri artritisu v vratu pride do obrabe hrustanca in vnetja sklepov, kar povzroči bolečine in togost vratu.

Zdravljenje artritisa v vratu vključuje zdravila, fizioterapijo in v nekaterih primerih kirurške posege. Pomembno je tudi izvajanje vaj za krepitev vratnih mišic, kar lahko pomaga ohranjati gibljivost in zmanjšati bolečino.

Poškodbe vratne hrbtenice

Najpogostejše poškodbe vratne hrbtenice so posledica nesreč, padcev ali športnih poškodb. Poškodbe vratne hrbtenice so lahko zelo resne, še posebno če vplivajo na hrbtenjačo in povzročijo trajne posledice. Bolečina v vratu po poškodbi je pogost simptom, vendar se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, kot so otrplost ali šibkost v rokah.

V primeru poškodbe vratne hrbtenice je nujno, da poiščemo zdravniško pomoč. Zdravljenje se prilagodi resnosti poškodbe, lahko pa vključuje imobilizacijo vratu, fizioterapijo ali celo operacijo.

Povzetek

Bolečina v vratu je pogosta težava, ki jo lahko povzročijo različni dejavniki. Razumevanje vzrokov za bolečino je ključno za učinkovito obvladovanje in preprečevanje te težave. Ne glede na vzrok pa je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, če se bolečina v vratu ne izboljša ali se celo poslabša. Z ustrezno nego in upoštevanjem preventivnih ukrepov lahko dosežemo boljše zdravje vratne hrbtenice.

Nakup darilnega bona

info@medico-ars.com

Eno imed dodatnih usposabljanj v 2023: Fine Tuning the Neck, Zagreb

FOTO: Fine Tuning the neck. Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb. 22. aprila 2023 se je odvijal izjemno poučen dogodek z naslovom
FOTO: Fine Tuning the neck. Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb.

22. aprila 2023 se je odvijal izjemno poučen dogodek z naslovom "Fine Tuning the neck". Dogodek je bil namenjen izključno izkušenim Bowen terapevtom, ki smo se odločili za specializacijo dela na cervikalni regiji hrbtenice. Lokacija: Specijalna bolnica Sv. Katarina, Zagreb.

Predavatelj

Phil Steward, Hands On Clinic, United Kingdom, manualni terapevt (1994) in Bownov terapevt. Na jugozahodu Združenega kraljestva vodi veliko kliniko, ki letno obravnava več kot 3000 pacientov, poleg tega pa poučuje svoj inovativen in naprednješi pristop k Bownovi terapiji.

Kaj smo pridobili

 • Še podrobnje smo se osredotočili na strukturo in delovanje vratu.

 • Poglabljali smo se v prepoznavanje globalnih vzorcev znotraj cervikalne regije.

 • Praktično smo se urili v temeljiti palpaciji, ki nam bo pri vsakodnevnih obravnavah pomagala oceniti napetost in disfunkcijo tkiv  - pogoj, da efektivno apliciramo ustrezne tehnike za optimizacijo mišičnih tonusov vratne hrbtenice in s tem obnovo funkcionalnosti mišično-skeletnih in nevroloških struktur vratu.

 • Posebno pozornost smo posvetili skalenski, subokcipitalni in pterigoidni muskulaturi.

 • Preučevali smo vpliv stabilnosti ramenskega sklepa in zlepljenosti pektoralnega živca ter ligamenta 'nuchae' - kako vplivajo na stabilnost in gibljivost vratu. 

Ali ste vedeli?

Na območju Republike Slovenije lahko Bownovo terapijo izvaja le oseba z vsemi naslednjimi dokumenti:

 1. certifikat mednarodno veljavne šole Bownove terapije,

 2. licenca Ministrstva za zdravje Republike Slovenije,

 3. dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Licencirani Bownovi terapevti v Republiki Sloveniji moramo na vsakih 7 let zaprositi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije za podaljšanje licence in za dovoljenja za delo. Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije nam licenco odobri ob opravljenih zahtevanih pogojih. 

Samo eden izmed teh pogojev je tudi zbrati 70 licenčnih točk. Torej moramo v povprečju na letni ravni zbrati 10 licenčnih točk. Posamezno izobraževanje nam prinese od 1 do 3 točk. Si predstavljate, koliko dodatnega svežega znanja je to?

Ker želite zase in za svoje bližnje le najboljše, lahko svojega izvajalca Bownove terapije preverite ali ima:

 1. licenco Ministrstva za zdravje Republike Slovenije,

 2. dovoljenje za delo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.

Kako? Iz prve roke -  Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, služba za odnose z javnostmi: 01 478 68 73 ali pr.mz@gov.si

Težave? Lahko vam pomagamo.

info@medico-ars.com

Prepreči težave v vratu in morda preprečiš tudi glavobol

V današnjem hitrem tempu življenja se vse pogosteje srečujemo s težavami, povezanimi z bolečinami v vratu. Dolgotrajno sedenje pred računalnikom, stresno delovno okolje in slaba ergonomija lahko privedejo do neprijetnih bolečin, ki vplivajo na naše dobro počutje. V tem članku bomo raziskali, kako preprečiti bolečine v vratu in ohraniti zdrav življenjski slog.
V današnjem hitrem tempu življenja se vse pogosteje srečujemo s težavami, povezanimi težavami v vratu in posledično z glavoboli idr. Dolgotrajno sedenje pred računalnikom, stresno delovno okolje in slaba ergonomija lahko privedejo do neprijetnih stanj, ki vplivajo na naše dobro počutje. Kako preprečiti glavobole z vidika preventive vratu in ohraniti zdrav življenjski slog?

Pravilna drža pri sedenju

Pravilna drža je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vratu. Ko sedimo, moramo paziti, da je naša hrbtenica v naravnem loku, in da imajo naša vratnavretenca podporo. Da bi to dosegli, je treba upoštevati naslednje smernice:

 • Držite glavo pokonci: Glava naj bo poravnana s hrbtenico in ne pomaknjena naprej ali nazaj. To zmanjša pritisk na vratne mišice.

 • Pravilen položaj zaslonov: Računalniški zaslon naj bo postavljen tako, da je vaša višina oči v istem nivoju kot ekran. To preprečuje nagnjenost glave navzdol, kar pogosto povzroča bolečine v vratu.

 • Podpora za hrbet: Uporabite stol z ustrezno ledveno podporo ali vzglavnik za podporo hrbtu, da ohranite pravilen lok hrbtenice.

 • Redno premikanje: Vsakih 30-45 minut vstanite in se raztegnite ter sprehodite, da preprečite togost vratu in ramen.

Vaje za krepitev vratnih mišic

Krepitev vratnih mišic je ključnega pomena za preprečevanje bolečin. Redno izvajanje naslednjih vaj vam bo pomagalo ohranjati močne in prožne vratne mišice:

 • Rotacija vratu: Počasi zasučite glavo v desno stran in nato še v levo, tako da čutite raztezanje vratnih mišic. Kot bi hoteli močno pogledati v stran. Ponovite to vajo 10-krat na vsako stran.

 • Nagib glave: Počasi nagnite glavo naprej in potem še nazaj, pri tem pa pazite, da se ne nagibate s celotnim trupom. Ponovite 10-krat.

 • Stranski nagibi glave: Nežno nagnite glavo v levo in nato še na desno, da raztegnete vratne mišice ob straneh. Kot bi se hoteli z ušesom dotakniti ramena. Ponovite 10-krat na vsako stran.

 • Krožni gibi glave: Izvajajte krožne gibe z glavo, najprej v smeri urinega kazalca, nato v nasprotni smeri. To bo sprostilo napetost v vratnih mišicah.

Učinkovito obvladovanje stresa

Stres je eden od glavnih povzročiteljev bolečin v vratu. Z učinkovitim obvladovanjem stresa lahko preprečimo te neprijetne težave. Tu je nekaj tehnik za obvladovanje stresa:

 • Sprostitvene tehnike: Sprehod v naravi, raztezanje, čuječnost in globoko dihanje so odlični načini za sprostitev telesa in uma.

 • Upravljanje časa: Organizacija dela in postavljanje realnih ciljev lahko zmanjša stres in pritisk v vsakdanjem življenju.

 • Fizična aktivnost: Redna telesna vadba lahko zmanjša raven stresa in sprosti napetost v mišicah, vključno z vratnimi mišicami.

 • Pomoč strokovnjakov: Če se stres izkaže za pretiran, se posvetujte s terapevtom ali svetovalcem za pomoč pri obvladovanju stresnih situacij.

Ergonomska oprema za delovno mesto

Pravilna ergonomska oprema je ključnega pomena za preprečevanje bolečin v vratu pri delu. Tukaj je nekaj predlogov za izboljšanje vašega delovnega okolja:

 • Ergonomski stol: Investirajte v stol, ki omogoča prilagoditev višine in naslona za hrbet, da zagotovite udobno sedenje.

 • Ergonomska tipkovnica in miška: Uporabljajte tipkovnico in miško, ki omogočata naravno držo rok in zapestij.

 • Monitor na očesni ravni: Postavite monitor na višino, kjer je vaša raven oči naravnost na njem, da preprečite nepravilen nagib glave.

 • Podporna površina za zapestje: Uporabite podporo za zapestje, da zmanjšate pritisk na zapestja pri tipkanju.

Povzetek

S pravilno držo, redno vadbo in ustrezno ergonomsko opremo lahko učinkovito preprečimo bolečine v vratu. Ne pozabite tudi na obvladovanje stresa, saj ima ta pomembno vlogo pri ohranjanju vašega splošnega zdravja. Z zavestnimi pristopi lahko ohranite zdrav življenjski slog in se izognete neprijetnim bolečinam v vratu.

Lahko vam pomagamo

Vzpostavite stik z nami še danes in čimprej pridobite ustrezne informacije,
kako se znebiti težav s katerimi se trenutno soočate.