-
terapija medenice

Razumevanje cistokele in rektokele

Spoznavanje, prepoznavanje težav, učinkovite vaje in terapevtske rešitve

Medico Ars nudi strokovno terapijo za medenično dno, ki vključuje prepoznavanje težav, učinkovite vaje in terapevtske rešitve. Obnovite zdravje medeničnega dna z našimi celovitimi storitvami, ki izboljšujejo stabilnost, kontrolo sfinktrov in splošno kakovost življenja.
Ko govorimo o zdravju, se moramo zavedati različnih težav, ki lahko prizadenejo naše telo. Danes bomo spoznali dve takšni težavi, imenovani cistokela in rektokela. Gre za težave, ki se pojavijo v predelu medenice, natančneje pri ženskah.

Kaj je cistokela?

Cistokela, ali spust mehurja, se zgodi, ko mehur zdrsne iz svojega normalnega položaja v medenični votlini in pritisne proti steni nožnice. To se lahko zgodi zaradi oslabelosti mišic in vezivnega tkiva, ki podpirajo medenične organe.

Znaki in simptomi cistokele

 • Občutek pritiska ali teže v medeničnem predelu

 • Uhajanje urina, še posebej pri kašljanju, smehu ali telesni aktivnosti

 • Težave pri praznjenju mehurja

 • Pogosta potreba po uriniranju

Vzroki za nastanek cistokele

 • Nosečnost in porod

 • Starost

 • Kronični kašelj ali zaprtje

 • Težko dvigovanje

Kaj je rektokela?

Rektokela, ali spust danke, se zgodi, ko del danke izstopi iz svojega normalnega položaja in pritisne proti zadnji steni nožnice. To lahko povzroči težave pri iztrebljanju in nelagodje.

Znaki in simptomi rektokele

 • Občutek pritiska ali teže v medeničnem predelu

 • Težave pri iztrebljanju, kot je občutek nepopolnega iztrebljanja

 • Bolečine ali nelagodje med spolnim odnosom

 • Vidna izboklina ali izbočenje v nožnici

Vzroki za nastanek rektokele

 • Nosečnost in porod

 • Starost

 • Kronično zaprtje

 • Dvigovanje težkih bremen

Preprečevanje in lajšanje cistokele in rektokele

Preden jačamo mišice medeničnega dna, jih je nujno sprostiti. To lahko naredimo na različne načine, med drugim s terapijo medenice, kjer s strokovnim terapevtskim pristopom pripravimo vaše telo na jačanje medeničnega dna. Dobrobit tega pristopa je, da ni potrebe se tedne in tedne zamujati z vadbo za sproščanje medeničnega dna, temveč vam sočasno ob vaši vadbi za sproščanje ali pa v določenih okoliščinah brez vaše vadbe za sproščanje učinkovito, relativno hitro in z dolgotrajnim učinkom uspemo sprostiti mišice medeničnega dna.

Medico Ars pristop vključuje nežne manipulacije tkiv, ki pomagajo pri sproščanju mišic in vezivnega tkiva v medeničnem predelu. S tem pristopom se izboljša prekrvavitev in živčna funkcija, kar omogoča učinkovitejše delovanje mišic medeničnega dna. Terapija medenice pomaga tudi pri zmanjševanju bolečin in napetosti ter izboljšuje splošno gibljivost in stabilnost medenice. Tako se lahko pripravite na nadaljnje vaje za krepitev mišic medeničnega dna brez dolgotrajne uvodne faze sproščanja.

Kako preprečiti cistokelo in rektokelo?

 1. Terapija medenice ali vadba za sproščanje medenice. Prvo sprostiti, šele nato krepiti.

 2. Redna vadba. Krepitev medeničnih mišic z vajami, kot so Keglove vaje, lahko pomaga pri preprečevanju težav.

 3. Uravnotežena prehrana. Uživanje hrane, bogate z vlakninami, in zadostno pitje vode lahko preprečita zaprtje.

 4. Izogibanje težkemu dvigovanju. Če je mogoče, se izogibajte dvigovanju težkih bremen.

Možnosti lajšanja težav cistokele in rektokele

 1. Terapija za sproščanje mišic medeničnega dna. Prvo sprostiti, šele nato krepiti.

 2. Vaje za sproščanje in krepitev medeničnega dna. Te vaje lahko pomagajo sprostiti in nato okrepiti mišice in izboljšati simptome.

 3. Uporaba podpornih pripomočkov: V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči uporabo pessarja, pripomočka, ki pomaga podpirati medenične organe.

 4. Kirurški poseg: Če so simptomi zelo hudi, je lahko potrebna operacija za popravilo položaja organov.

Pomembnost sproščanja medeničnega dna po operativnem posegu cistokele ali rektokele

Za osebe, ki so že prestale operativni poseg za cistokelo in rektokelo, je sproščanje medeničnega dna in terapija medenice še posebej pomembna. Po operaciji so mišice medeničnega dna pogosto napete in občutljive, kar lahko ovira proces okrevanja in kasnejšo krepitev mišic. Sproščanje medeničnega dna pomaga pri zmanjševanju pooperativnih bolečin, preprečuje nastanek brazgotinastega tkiva in izboljšuje pretok krvi, kar pospešuje celjenje. Ustrezna terapija medenice omogoča, da se mišice in tkiva sprostijo na nežen in učinkovit način, kar pripravi telo na nadaljnje rehabilitacijske vaje ter dolgoročno zagotovi boljše rezultate okrevanja in stabilnost medeničnega dna.

*

Cistokela in rektokela sta dve pogosti težavi, ki lahko prizadeneta ženske, še posebej po nosečnosti in v starosti. Pomembno je prepoznati znake in simptome ter poiskati ustrezno pomoč, če opazite kakršnekoli težave. Z redno vadbo, ustrezno prehrano in skrbjo za svoje telo lahko veliko storite za preprečevanje teh težav. Če imate kakršnekoli skrbi, se posvetujte z vašim zdravnikom, ki vam bo lahko svetoval najboljše možnosti zdravljenja.

Terapija za sproščanje mišic medeničnega dna. Pošljite povpraševanje:

📧 info@medico-ars.com

Pogosta vprašanja o medeničnem dnu


Kako pogosto naj izvajam Keglove vaje?

Keglove vaje je priporočljivo izvajati večkrat dnevno, vsak dan. Za optimalne rezultate jih lahko izvajate tri do štirikrat dnevno po deset ponovitev.

Zakaj je pred krepitvijo medeničnega dna potrebno sproščati medenično dno?

Za uspešno jačanje mišic je najprej potrebno mišice sprostiti, ker napete mišice zmanjšujejo prekrvavitev in omejujejo gibljivost, kar onemogoča optimalno vadbo. Sproščene mišice izboljšajo pretok krvi, omogočajo boljši prenos hranil in kisika ter zmanjšajo tveganje za poškodbe med treningom.

Ali lahko težave z medeničnim dnom izzvenijo same od sebe?

V nekaterih primerih se težave z medeničnim dnom lahko izboljšajo same od sebe, zlasti če so bile povzročene z začasnimi dejavniki, kot je nosečnost. Vendar pa je pogosto potrebna dodatna obravnava in krepitev mišic.

Kakšna je vloga fizioterapevta pri zdravljenju?

Fizioterapevt igra ključno vlogo pri zdravljenju težav z medeničnim dnom. Ponuja individualizirane vadbene programe, tehnike za sprostitev mišic in nasvete za izboljšanje funkcionalnosti medeničnega dna.

Ali lahko prekomerna telesna teža vpliva na medenično dno?

Da, prekomerna telesna teža lahko poveča pritisk na medenično dno, kar lahko vodi do oslabitve mišic in posledičnih težav, kot sta inkontinenca in prolaps.

Kakšna je razlika med Keglovimi vajami in drugimi vajami za medenično dno?

Keglove vaje so specifične vaje, ki ciljno krepijo mišice medeničnega dna. Druge vaje, kot so vaje z upornimi trakovi, streching in pilates, vključujejo širši nabor vaj, ki prav tako pomagajo pri krepitvi teh mišic, vendar so Keglove vaje specifične za ciljanje mišic medeničnega dna.

Ali je mogoče preprečiti težave z medeničnim dnom?

Da, težave z medeničnim dnom je mogoče preprečiti z redno vadbo, zdravo prehrano in izogibanjem dejavnikom, ki obremenjujejo mišice medeničnega dna, kot so prekomerno dvigovanje težkih bremen in kronično napenjanje.

*

Zdravo medenično dno je bistveno za splošno dobro počutje in kakovost življenja. Redna vadba, pravilna prehrana in izogibanje dejavnikom tveganja lahko pomagajo ohranjati moč in funkcionalnost medeničnega dna. Če se soočate s težavami, je pomembno poiskati strokovno pomoč za diagnozo in ustrezno zdravljenje. S pravilnim pristopom in podporo lahko izboljšate svoje stanje in povrnete zaupanje v svoje telo.