-
fascija

Ali sončenje pomaga ali škodi pri bolečinah v sklepih?

Učinki UV-sevanja na fascijo telesa

Sončni zahod na plaži s toplimi oranžnimi in rožnatimi odtenki neba. Valovi nežno udarjajo ob obalo, medtem ko ena oseba fotografira trenutek, druga pa se igra s psom v vodi. V ospredju so vidne skale, ki dodajajo globino mirni obalni pokrajini. Sončenje, naravna toplota in vpliv UV-sevanja na mišično-skeletne bolečine so ključni elementi raziskave v članku.
Fascija je vezivno tkivo, ki obdaja mišice, kosti, živce in krvne žile, ter ima ključno vlogo pri mišično-skeletnem sistemu. Njena vloga v terapijah za lajšanje bolečin in mišično-skeletnih motenj postaja vse bolj priznana v fizioterapevtski stroki. Namen tega članka je raziskati vlogo fascije pri teh terapijah, ter vpliv močnega segrevanja s sončenjem na fascijo in mišično-skeletne strukture.

Struktura in funkcija fascije

Fascija je sestavljena iz kolagenskih vlaken, elastina in temeljne snovi. Povezuje in ločuje mišične skupine ter omogoča gladko drsenje med mišicami. Fascija ima senzorično funkcijo, saj vsebuje številne senzorične receptorje, ki zaznavajo napetost, pritisk in vibracije. [1] Fascija je tudi pomemben element v mehanizmu prenosa sile z ene mišične skupine na drugo.

Vloga fascije pri mmišično-skeletnih terapijah

Mišično-skeletne terapije, kot so miofascialna sprostitev, kinezioterapija idr., ciljajo na fascijo za izboljšanje gibljivosti, zmanjšanje bolečin in obnovitev funkcionalnosti. Fascialne disfunkcije, kot so adhezije in vozliči, lahko omejujejo gibanje in povzročajo bolečine. [2] Terapije, ki se osredotočajo na sproščanje fascije, lahko izboljšajo cirkulacijo, zmanjšajo vnetje in obnovijo normalno delovanje mišično-skeletnega sistema.

Močno segrevanje s sončenjem

Sončenje je naravni vir toplote, ki lahko vpliva na fascijo in mišično-skeletne strukture. Močno segrevanje s sončenjem ima kratkoročne in dolgoročne učinke, ki jih je treba skrbno preučiti.

Sončenje za kratek čas

Krajše segrevanje s sončenjem lahko poveča prekrvavitev in sprosti mišično napetost. Povečana temperatura izboljša elastičnost fascije, kar lahko začasno poveča gibljivost in zmanjša bolečine. [3] Vendar pa pretirano izpostavljanje soncu lahko negativno vpliva tudi  na globje ležeča tkiva.


Potrebujete brezplačen namig za samopomoč ali terapijo?
Sporočite še danes.

📧 info@medico-ars.com
Dlje časa trajajoče sončenje

Dolgoročno izpostavljanje UV-sevanju lahko povzroči degenerativne spremembe v kolagenskih vlaknih fascije. UV-sevanje povzroča fotooksidativni stres, ki razgrajuje kolagen in elastin, kar lahko vodi do izgube elastičnosti in moči fascije. [4] Poleg tega lahko kronična izpostavljenost soncu poveča tveganje za razvoj kožnega raka in drugih dermatoloških težav.

*

Razumevanje vloge fascije v mišično-skeletnih terapijah je ključnega pomena za učinkovito zdravljenje bolečin in motenj gibanja. Medtem ko ima močno segrevanje s sončenjem določene kratkoročne koristi, je treba biti previden zaradi možnih dolgoročnih negativnih učinkov na fascijo in splošno zdravje kože. Priporočljivo je, da terapevti in pacienti upoštevajo uravnotežene pristope k uporabi sončne toplote in zaščiti pred škodljivimi učinki UV-sevanja.