-
terapija medenice

Vaje po posegu rektokele in cistokele

Pomembne informacije in priporočila

Ilustracija prikazuje osebo, ki izvaja most na tleh z upognjenimi koleni in dvignjenimi boki. Na levi strani slike je rdeče ozadje z besedilom
Po posegu rektokele in cistokele je pomembno, da pacienti sledijo določenim smernicam za optimalno okrevanje in preprečevanje ponovitve težav. Ena ključnih komponent rehabilitacije so vaje za krepitev medeničnega dna. Vendar pa je ključnega pomena, da pacienti pred začetkom vaj upoštevajo nekaj pomembnih korakov in nasvetov strokovnjakov.

Posvet z zdravnikom

Preden začnete z vajami, se posvetujte s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom. Strokovnjak vam bo podal individualizirana priporočila glede na vaše zdravstveno stanje in stopnjo okrevanja. To je ključnega pomena, saj lahko nepravilna ali prezgodnja izvedba vaj povzroči dodatne težave.

Sprostitev mišic medeničnega dna

Pred začetkom vaj za krepitev medeničnega dna je nujno, da sprostite mišice medeničnega dna. To lahko storite s posebnimi vajami ali pa s terapijo medenice pri ustanovah, kot je Medico Ars, ali drugje, kjer so kompetentni za tovrstne obravnave. Sproščene mišice bodo namreč delovale pravilno in se pravilno krepile. Nepravilni mišični vzorci, ki so pogosto vzrok za težave medeničnega dna, bodo s tem odpravljeni, kar je ključno za uspešno rehabilitacijo.

Keglove in druge vaje

Keglove vaje so temelj za krepitev mišic medeničnega dna. Redno izvajanje teh vaj pomaga pri izboljšanju kontrole nad temi mišicami. Začnite z nekaj ponovitvami večkrat na dan in postopoma povečujte število ponovitev, ko se mišice okrepijo. Naštejmo še nekaj vaj, ki so pravtako učinkovite za krepitev mišic medeničnega dna:

Most

Lezite na hrbet, upognite kolena in stopala postavite na tla. Dvignite boke proti stropu, zadržite nekaj sekund in nato spustite nazaj. Ta vaja krepi mišice medeničnega dna, zadnjico in spodnji del hrbta.

Stiskanje stegen

Lezite na hrbet s pokrčenimi koleni in stopali na tleh. Postavite mehko žogo ali vzglavnik med kolena in nežno stisnite, zadržite nekaj sekund in nato sprostite. Ta vaja krepi notranje stegenske mišice in mišice medeničnega dna.

Čepenje

Stoje z nogami v širini ramen, počepnite kot da bi sedeli na nevidnem stolu. Pazite, da ohranite ravno hrbtenico in zadržite nekaj sekund pred dvigom nazaj. Ta vaja krepi mišice nog in medeničnega dna.

Dviganje nog v ležečem položaju

Lezite na bok in dvignite zgornjo nogo navzgor, zadržite nekaj sekund in nato spustite. Ponovite na obeh straneh. Ta vaja krepi stranske mišice bokov in medeničnega dna.

Vaje za stabilizacijo trupa

Vključite vaje kot so plank (deska), ki krepijo mišice jedra in pomagajo pri stabilizaciji medeničnega dna.

*

Okrevanje po posegu rektokele in cistokele zahteva skrbno načrtovanje in izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Pred začetkom vaj je nujno, da se posvetujete s strokovnjakom in poskrbite za sprostitev mišic medeničnega dna. To lahko dosežete s specifičnimi vajami ali s terapijo medenice pri kompetentnih strokovnjakih, kot so tisti pri Medico Ars. Le tako bodo mišice delovale pravilno in se pravilno krepile, kar bo omogočilo uspešno rehabilitacijo in zmanjšanje tveganja za ponovitev težav.

Terapija za sproščanje mišic medeničnega dna. Pošljite povpraševanje:

📧 info@medico-ars.com

Pogosta vprašanja o medeničnem dnu


Kako pogosto naj izvajam Keglove vaje?

Keglove vaje je priporočljivo izvajati večkrat dnevno, vsak dan. Za optimalne rezultate jih lahko izvajate tri do štirikrat dnevno po deset ponovitev.

Zakaj je pred krepitvijo medeničnega dna potrebno sproščati medenično dno?

Za uspešno jačanje mišic je najprej potrebno mišice sprostiti, ker napete mišice zmanjšujejo prekrvavitev in omejujejo gibljivost, kar onemogoča optimalno vadbo. Sproščene mišice izboljšajo pretok krvi, omogočajo boljši prenos hranil in kisika ter zmanjšajo tveganje za poškodbe med treningom.

Ali lahko težave z medeničnim dnom izzvenijo same od sebe?

V nekaterih primerih se težave z medeničnim dnom lahko izboljšajo same od sebe, zlasti če so bile povzročene z začasnimi dejavniki, kot je nosečnost. Vendar pa je pogosto potrebna dodatna obravnava in krepitev mišic.

Kakšna je vloga fizioterapevta pri zdravljenju?

Fizioterapevt igra ključno vlogo pri zdravljenju težav z medeničnim dnom. Ponuja individualizirane vadbene programe, tehnike za sprostitev mišic in nasvete za izboljšanje funkcionalnosti medeničnega dna.

Ali lahko prekomerna telesna teža vpliva na medenično dno?

Da, prekomerna telesna teža lahko poveča pritisk na medenično dno, kar lahko vodi do oslabitve mišic in posledičnih težav, kot sta inkontinenca in prolaps.

Kakšna je razlika med Keglovimi vajami in drugimi vajami za medenično dno?

Keglove vaje so specifične vaje, ki ciljno krepijo mišice medeničnega dna. Druge vaje, kot so vaje z upornimi trakovi, streching in pilates, vključujejo širši nabor vaj, ki prav tako pomagajo pri krepitvi teh mišic, vendar so Keglove vaje specifične za ciljanje mišic medeničnega dna.

Ali je mogoče preprečiti težave z medeničnim dnom?

Da, težave z medeničnim dnom je mogoče preprečiti z redno vadbo, zdravo prehrano in izogibanjem dejavnikom, ki obremenjujejo mišice medeničnega dna, kot so prekomerno dvigovanje težkih bremen in kronično napenjanje.

*

Zdravo medenično dno je bistveno za splošno dobro počutje in kakovost življenja. Redna vadba, pravilna prehrana in izogibanje dejavnikom tveganja lahko pomagajo ohranjati moč in funkcionalnost medeničnega dna. Če se soočate s težavami, je pomembno poiskati strokovno pomoč za diagnozo in ustrezno zdravljenje. S pravilnim pristopom in podporo lahko izboljšate svoje stanje in povrnete zaupanje v svoje telo.