-
limfna drenaža

Otekanje nog v vročini 

Vzroki, preprečevanje in obvladovanje   

Moški drži steklenico vode, v ozadju se odstira planinski svet.
Otekanje nog v vročini (periferni edem) je pogost pojav, ki lahko vpliva na kakovost življenja posameznikov, zlasti starejših in tistih z določenimi kroničnimi boleznimi ali s specifičnim delovnim mestom. Razumevanje vzrokov, preventivnih ukrepov in načinov obvladovanja je ključno za izboljšanje počutja bolnikov in zmanjšanje zdravstvenih težav, povezanih s tem stanjem. Ta članek preučuje osnovne mehanizme otekanja nog v vročini, ponuja nasvete za preprečevanje ter prikazuje učinkovite terapevtske pristope.


Vzroki za otekanje nog v vročini

Otekanje nog v vročini je običajno posledica kombinacije več dejavnikov:

 • Povečana vazodilatacija: V vročini se krvne žile širijo (vazodilatacija), kar omogoča večji pretok krvi v kožo, da se telo lahko ohlaja. Ta proces lahko privede do povečane filtracije tekočine iz kapilar v medcelični prostor, kar povzroči otekanje.

 • Zadrževanje tekočine: V vročini telo zadržuje več tekočine, kar lahko poveča volumen krvi in s tem pritisk v krvnih žilah. To spodbuja iztekanje tekočine v tkiva.

 • Gravitacija: Stanje ali sedenje za daljša obdobja omogoča gravitaciji, da tekočino vleče v spodnje okončine, kar dodatno prispeva k otekanju nog.

 • Hormonski vplivi: Hormonske spremembe, ki so povezane s ciklično naravo ženskih hormonov, lahko vplivajo na zadrževanje tekočine in povzročijo otekanje nog.

Preprečevanje otekanja nog v vročini

Preprečevanje otekanja nog v vročini vključuje kombinacijo življenjskih sprememb in posebnih ukrepov, ki zmanjšujejo zadrževanje tekočine in izboljšujejo cirkulacijo:

 • Hidracija: Redno pitje vode pomaga vzdrževati ravnovesje tekočin v telesu in preprečuje zadrževanje vode.

 • Redna telesna aktivnost: Gibanje in vaje za noge (npr. dviganje na prste, kroženje z gležnji) spodbujajo pretok krvi in zmanjšujejo zadrževanje tekočine.

 • Ustrezna obutev in oblačila: Nošenje kompresijskih nogavic in izogibanje tesnim oblačilom pomaga zmanjšati otekanje nog.

 • Dviganje nog: Pogosto dviganje nog nad raven srca omogoča vračanje tekočine nazaj v krvni obtok.

Potrebujete brezplačen namig za samopomoč ali terapijo?
Sporočite še danes.

📧 info@medico-ars.com

Terapevtski pristopi za obvladovanje otekanja nog

 • Kompresijska terapija: Kompresijske nogavice ali povoji lahko učinkovito zmanjšajo otekanje z izboljšanjem venskega vračanja.

 • Limfna drenaža: Ročna ali mehanska limfna drenaža spodbuja pretok limfe in zmanjšuje otekanje.

 • Farmakološko zdravljenje: Diuretiki so lahko koristni pri zmanjševanju zadrževanja tekočine, vendar jih je treba uporabljati previdno in pod nadzorom zdravnika.

 • Hladen obkladek: Uporaba hladnih obkladkov na otekle noge lahko pomaga zmanjšati otekanje in nelagodje.

*

Otekanje nog v vročini je pogosto in lahko pomembno vpliva na kakovost življenja. Razumevanje vzrokov, preventivnih ukrepov in terapevtskih pristopov je ključno za učinkovito obvladovanje tega stanja. Pravilno obravnavanje otekanja nog zahteva multidisciplinaren pristop, ki vključuje tako preventivne kot kurativne ukrepe.